Leta i den här bloggen

måndag 8 november 2010

The Graveyard Book


Neil Gaiman är en av mina absoluta favoritförfattare. Han har tidigare skrivit böcker som Coraline, Anansi boys, Amrikanska gudar och Stardust.


Nu har han skrivit en ungdomsbok som heter The Graveyard Book. Det är mörkt i lägenheten när det lilla barnet hör konstiga ljud på nedervåningen. Han bestämmer sig för att här kan man inte vara kvar, klättrar ur spjälsängen, tar sig ner för trapporna och ut genom dörren.


Mannen Jack, som har mördat pojkens föräldrar måste även döda pojken för att uppdraget ska vara slutfört.


Pojken själv, har lyckats ta sig bort till den gamla kyrkogården där ett antal gamla spöken bor och de blir lätt chockade när de upptäcker vad som har kommit till dem. Spökena bestämmer sig, efter långa diskussioner, att ta hand om pojken. De ska lära honom allt de vet och förbereda honom för världen utanför. Men Ingen Owens lever farligt eftersom mannen Jack fortfarande finns kvar därute, hemligheterna på kyrkogården är många och inte alltid till för att upptäckas samt att han inte vet så mycket om världen utanför kyrkogården och bara där är någorlunda skyddad av spökena. När han inte gräver för djupt i gravarna vill säga...


/ Lisa

1 kommentar:

  1. Hej därborta på Rosendal!
    Jättesirligt och finfint gammaldags uttryckssätt de hade, spökena! Vissa meningar borde man lära sig utantill och använda i rätt läge.
    Men - var inte hela storyn lite väl förutsägbart? Även om Jack nu var underbart ond?
    Hälsningar från bibliotekarien på Boland som heter Dorothee

    SvaraRadera