Leta i den här bloggen

måndag 8 november 2010

Torsdagsbarn


Sonya Hartnett är en erkänd australiensisk barn -och ungdomsförfattare som vann ALMA-priset för några år sedan. Det är det finaste priset en barn-och ungdomsförfattare kan få, och det är till Astrid Lindgrens minne.


Nu har flertalet av hennes böcker översatts till svenska och den som recenseras här är Torsdagsbarn.


Harper Flute växer upp med sin familj på den dammiga landsbygden i Australien. Pappan är en misslyckad lantbrukare som egentligen hade andra drömmar. Mamman föder barn och blir bitter över att pappan aldrig lyckas med någonting. Det är många barn men inte alla överlever. Harper blir ganska van vid att se hur en del av hennes syskon inte överlever. En dag så kommer Tin. Tin blir speciell på flera olika sätt men det är Harper som upptäcker hans talang för att gräva. Han gillar att gräva och gör det gärna ofta och mycket. Till sist så har han lyckats gräva sig själv ett bo under huset och därifrån ett vindlande underjordiskt nät av gångar och tunnlar.

Han dyker inte upp om det inte är nödvändigt men ändå så förhåller sig familjen till honom på olika sätt. Han är trots allt fortfarande en familjemedlem.


/ Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar